MENU CLOSE
Tuin Zijkant Catharinahoeve

Lara Poiesz

Nadat ik in de zomer van 2018 ben afgestudeerd van de opleiding Social Work aan de Hogeschool in Rotterdam begon voor mij de zoektocht naar een leuke, uitdagende en geschikte werkplek. Mijn afstudeeronderzoek heeft zich gericht op de methodiek: ‘Geweldloos Gezamenlijk Gezag’. Een methodiek waarin gezamenlijk en geweldloos krachtig stelling wordt genomen tegen ongewenst gedrag. Wanneer er wordt samengewerkt volgens deze methodiek, wordt samen met het steunnetwerk (familie, vrienden, docenten, etc.) niet alleen stelling genomen tegen ongewenst gedrag maar worden tegelijkertijd escalaties voorkomen omdat zij hierdoor eenduidig en sterker handelen. Het inschakelen van het steunnetwerk zorgt ervoor dat ongewenst gedrag stopt en de relatie wordt hersteld. Bij deze methodiek wordt niet via een machtspositie gehandeld en is het belangrijk om de persoon te laten weten er altijd te zijn voor diegene. Wanneer het goed gaat, maar ook wanneer het minder goed gaat. Letterlijk aanwezig zijn in het leven van een persoon is heel belangrijk volgens deze methodiek.

 

Uit mijn eerdere (stage)ervaring op andere woongroepen is gebleken dat bij veel organisaties deze methodiek nog niet wordt doorgevoerd, en dat er nog vaak vanuit een machtspositie wordt gehandeld. Iets waar ik absoluut niet achter sta in het zelfstandiger maken en begeleiden van personen. Deze methodiek werd dan ook voor mij de rode draad in mijn zoektocht naar een baan.

 

Aangezien ik zelf ook in Oostvoorne woon, was de Voornse Hoeve voor mijn geen onbekend begrip. Ik was al op zekere hoogte bekend met de boerderij, de bewoners en de manier van werken. Toen ik bericht kreeg over een openstaande vacature, heb ik dan ook niet lang getwijfeld en was binnen een paar dagen mijn sollicitatiebrief verstuurd. Tijdens mijn sollicitatiegesprek bleek dat de Voornse Hoeve heel veel aspecten gebruikt van bovengenoemde methodiek! En dat was precies waar ik naar op zoek was. Dit was dé plek waar ik wilde werken en ik wilde heel graag onderdeel worden van dit gezellige, open en warme team.

 

Sinds september 2018 ben ik werkzaam als agogisch medewerkster op de Voornse Hoeve en ik durf te zeggen dat ik hier zeker op mijn plek zit.