Nieuwsbrief 1 – 2019

De Voornse Hoeve, de Catharinahoeve & kunstZinnig!

Als we terugkijken op 2018 – met de start van een nieuw jaar doe je dat toch snel – dan zien we dat het vooral een jaar is geweest van het verder groeien in de nieuwe grootte. Bewoners, collega’s, gebouw en alles eromheen, het gaat steeds soepeler: de Catharinahoeve hoort er helemaal bij. En waar 2017 vanwege de start van de Catharinahoeve vooral een jaar is geweest van de grote lijnen, hebben we dit jaar het een en ander verder kunnen fine-tunen. We zagen een aantal wegen die zouden leiden tot een verbetering van de ervaring, dus daar zijn we mee aan de slag gegaan. JOEP, het digitaliseren van het kwaliteitsmanagement, een ouder- en bewonersraad, de AVG, nieuwe collega’s en veranderende rollen, er was genoeg te doen. We zijn ook actiever geworden op social media, gestart met het uitbrengen van deze nieuwsbrief en hebben onze website verfrist, om de betrokkenheid van ouders en andere betrokkenen te vergroten. Wat in onze beleving echter het belangrijkste is geweest, is dat we onze nieuwe bewoners dit jaar echt hebben leren kennen en we nu kunnen zien dat de eerste grote stappen gezet zijn. We zijn nog lang niet waar we willen zijn, maar wellicht aardig op de goede weg. Aan het einde van het afgelopen jaar ontvingen wij nog een mooi nieuwtje: onze collega Nadia is op 5 december 2018 bevallen van een gezonde zoon Owen. Zij geniet momenteel van haar welverdiende zwangerschapsverlof.
Net als in de vorige nieuwsbrieven bespreken we de ontwikkeling van de laatste maanden, de uitstapjes, de wetenswaardigheden over onze bewoners en vervolgens de plannen voor de komende periode. Anders dan de voorgaande nieuwsbrieven vinden jullie hier en daar een item van een collega, bewoner en onze ouder- en bewonersraad. Bedankt voor die aanvullingen!

Ontwikkeling

Net als de vorige jaren stonden ook de laatste maanden van het afgelopen jaar grotendeels in het teken van nieuwe overeenkomsten, evaluatiegesprekken met verschillende ouders en collega’s, verslagen en andere afrondende administratieve werkzaamheden. De gesprekken zijn voor ons waardevol: we merken op deze manier snel waar bewoners en ouders behoefte aan hebben en waar we dit jaar op kunnen gaan inzetten. Het op orde hebben van de overeenkomsten en andere administratieve zaken is noodzakelijk: als dat niet lukt, ontstaan er verschillende praktische problemen, dus wij zetten ons uiteraard in om aan onze verantwoordelijkheden te voldoen.

Ook daarbuiten hebben we toch nog wel wat andere zaken kunnen verrichten. De nieuwe website – www.devoornsehoeve.nl – is sinds een aantal weken online en is een stuk persoonlijker dan de vorige. Er staan meer foto’s op (o.a. met bewoners die daarvoor toestemming hebben gegeven) en ook kunnen mensen kennismaken met het grootste deel van de teams van beide locaties, de begeleiders van de dagbesteding en de leden van de ouder- en bewonersraad onder het kopje “wie wij zijn”.

In oktober heeft een aantal collega’s de opleiding tot BHV gevolgd; een ander aantal collega’s heeft de eendaagse herhalingscursus BHV gevolgd. En we hebben een mooi resultaat behaald, want iedereen is geslaagd! Daarnaast is er een specialistische cursus “eqipen zetten” en een cursus “Qarebase” (ons kwaliteitsmanagementsysteem) gevolgd. Meerdere ouders van zowel Westenrijck als De Voornse Hoeve zijn bij de training over de bedoeling en het gebruik van onze nieuwe programma JOEP geweest, die in oktober vijf keer plaats heeft gevonden. Zoals inmiddels wellicht bekend is JOEP een programma dat het ouders en/of bewoners mogelijk maakt het zorgplan, de rapportage en nieuwsberichten digitaal in te zien. De één verwacht het programma meer te gebruiken dan de ander, maar de reacties tijdens de cursussen waren positief. We zijn benieuwd naar de ervaringen met JOEP wanneer het programma in gebruik is.

Per 1 januari 2019 heeft een bewoner van de Catharinahoeve ons helaas verlaten, Vincent. Wij zullen hem missen en wensen hem het allerbeste toe!
Finn, onze (Roos haar) eigen boerderijhond is in november geslaagd voor de gedragstest voor de opleiding Animal Assisted Therapy. Dit betekent dat hij opgeleid wordt tot therapiehond. In januari 2019 vindt het laatste onderdeel plaats en mag hij zich officieel therapie hond noemen. Door deze opleiding leert Roos hoe ze het beste Finn in kan zetten bij ontzettend veel dingen op de boerderij. Als iemand last heeft van angst, spanning of niet goed in zijn of haar vel zit, kan Finn helpen. Finn is altijd aanwezig bij de Tuin- en klussendienst en dat maakt een groot verschil. Ook kan Finn helpen bij inzicht in eigen gedrag doordat Finn heel goed kan spiegelen. Dit betekent dat Finn je heel goed dingen over jezelf kan leren. Als jij bijvoorbeeld heel druk bent, laat Finn dat aan jou merken. Zo leer je nog meer over jezelf. En Finn slaat geen knuffel over!

De laatste ontwikkeling die we graag willen aanstippen, is die van de ouder- en bewonersraad. Inmiddels is de tweede vergadering met de Voornse Hoeve en de raad geweest en hebben we in onze beleving een aardig beeld bij wat wij met elkaar willen bereiken en dat gaan we in de komende periode verder uitwerken. We zijn in ieder geval blij met de betrokkenheid vanuit de raad. Een van de leden van de raad – Margret Grootscholten – heeft een update geschreven over de vorderingen tot nu toe. Wellicht dat we dergelijke berichten in de komende nieuwsbrieven ook zullen zien.

Update ouder- en bewonersraad
door Margret Grootscholten (secretaris)

In het laatste kwartaal van 2018 hebben we een start gemaakt met de OBR. Samen met Pim, Marion, Sharon en Babette zijn we bezig om hier vorm aan te geven. Als bewoners zijn Mitchell (Catharinahoeve) en Amanda (Voornse Hoeve) als afgevaardigde bij deze raad. Als ouders zijn Monique (moeder Bryan), Henk (vader Lysanne), Loes (moeder Liesyenne) en Margret (moeder Gaby) als afgevaardigden namens de ouders aanwezig.

Verder zijn we bezig om een overeenkomst te maken waarin we elkaars verwachtingen kunnen benoemen en waar we aan gaan werken. We zijn het eens dat we de betrokkenheid willen vergroten en met elkaar in gesprek gaan om vanuit bewonersperspectief de zorg zo goed mogelijk te leveren en daar waar mogelijk te verbeteren. Daarom willen we graag met bewoners en ouders in gesprek (op welke manier dan ook) om hier vorm aan te geven.

De bewoners zien elkaar regelmatig en zullen dit op deze manier doen. Voor ouders ligt dit anders. U zult daarom ook een enquête van ons ontvangen zodat wij kunnen inventariseren waar behoefte aan is. Hierna zullen we hier natuurlijk mee aan de slag gaan, evenals met de wensen van bewoners.

Ook hebben we ons voorgesteld via de website. Nieuwsgierig…www.devoornsehoeve.nl! Henk is onze voorzitter (telefoonnummer: 06 51 243 267). Je kunt hem of andere leden aanspreken over bovenstaande zaken. Ook kun je met ons in contact komen via OBR@devoornsehoeve.nl

Wij hebben er zin in en gaan uit van een positieve samenwerking.

Uitstapjes en prestaties

Ook de afgelopen drie maanden zijn er weer een aantal mijlpalen gezet. Jeffrey Verspoor en Reinout hebben een vaste aanstelling gekregen! Jeffrey bij de Gemeente Westvoorne en Reinout bij de Jumbo. Ook Casper is nu volledig aan de slag bij de Jumbo in Brielle. Zet hem op jongens 😉. Janine heeft haar diploma kwaliteitsmedewerker behaald; wat een prestatie, gefeliciteerd Janine!
Daarnaast zijn alle collega’s verrast door een kerstpakket dat gemaakt is door de harde werkers van kunstZinnig! erg mooi én leuk. Bedankt daarvoor!
Qua activiteiten hebben we ook weer het nodige beleefd, zoals de gamebeurs in Utrecht (Voornaam look festival), 2x (oktober en december) een bezoek aan disco de Hit, een Halloweenfeest, een bezoek aan Bobbejaanland, Bingo op de Catharinahoeve georganiseerd door Annemiek van der Vergt (leuk:)), Maak de droom waar (met verslag van Gaby op de volgende pagina), Sinterklaasfeest, de bewoners van de appartementen aan de Voornse Hoeve zijn bij het nieuwe restaurant de Brielsche Aap geweest, er was een Winter-bbq bij de Catharinahoeve, de Kerstfair in Oostvoorne en een Tapas-avond op de Voornse Hoeve. De grootste
happening was uiteraard de vakantie naar Gran Canaria, waar onze collega Anne-Marie een verslag over heeft geschreven, dat weer na het verslag van Gaby te vinden is.

Maak de droom waar

door Gaby Grootscholten

Wij gingen op dinsdag 27 november 2018 een dag naar ‘Maak de droom waar’ in de Jaarbeurs in Utrecht. ‘s Morgens om kwart voor 10 vertrokken we met de auto naar Westenrijck in Abbenbroek.
Daarvandaan gingen we om half 11 met zijn allen in een grote bus naar Utrecht. De chauffeur had Nederlandse muziek aangezet zodat we alvast in de stemming konden komen.
Rond 12 uur kwamen we eindelijk aan. De bus stond op P3 geparkeerd. Dat moesten we goed onthouden zodat we wisten waar de bus stond voor als we ‘s middags weer naar huis gingen. Nadat iedereen uitgestapt was moest er een groepje eerst naar het toilet. Dus gingen we eerst een toilet opzoeken. Nadat de mensen naar het toilet geweest waren gingen we een plekje op de tribunes zoeken. We hadden uiteindelijk een plekje aan de zijkant van het podium gevonden in vak N. Om 13:00 uur ging het programma van start. Als eerste kwam de one two trio optreden. Daarna kwam Marco den Hollander op het podium. En daarna Ronnie Tober. Die waren voor mij niet bekend. Ze zongen wel een paar bekende nummers, maar ook wel nummers die ik niet kende. Daarna kwam Chapz op het podium. Dat werd voor de gene die hun liedjes kende wel een feestje. Die konden ook lekker meezingen. Daarna kregen we Jan Smit. Dat was ook weer een feestje. Toen ging ik nog met een groepje naar beneden om hem van dichterbij te zien en te dansen. Daarna kwam Thomas Berge om het dak er vanaf te laten gaan. Hij zong ook 1 liedje van een ander artiest. Dat vond ik wel knap van hem. Wist niet dat hij dat deed en kon. En als afsluiter van de middag kwam Tino Martin nog even een feestje te bouwen. Toen zijn we ook weer met een groepje naar beneden gegaan om dichterbij te kunnen staan. Rond 17 uur was het afgelopen. Toen gingen we weer richting de bus om moe maar voldaan weer richting huis te gaan. Maar er was eerst nog een aantal dat naar het toilet moest voordat we de bus in gingen. Dus gingen we eerst maar een toilet opzoeken en daarna gingen we naar de bus. Zodra de chauffeur een seintje kreeg dat we compleet waren en iedereen in de bus zat gingen we rijden. Ook tijdens de terugrit werd er gezellige muziek gedraaid door de chauffeur. We waren rond 19 uur weer bij Westenrijck in Abbenbroek. Daarvandaan gingen wij weer met auto’s naar onze eigen boerderij. Ik vond het erg gezellig. Was er zelf nog nooit geweest.

 

Verslag van een geweldige vakantie

door Anne-Marie Goense – Taale

Wat hebben we genoten met zijn allen op het mooie Gran Canaria, het weer was goed, veel zon en lekker warm. We zaten op Park Bali en hadden daar vier huisjes tot onze beschikking, er was een mooi zwembad bij waar we heel veel gebruik van gemaakt hebben. We hebben een aantal keren in de huisjes gekookt en gegeten maar ook zijn we een paar keer lekker uit eten geweest, hebben we wat gedronken op een terrasje, we zijn naar het strand geweest en hebben gewinkeld.

We hebben een bezoek gebracht aan het “Cocodrillo Parc” waar achtergelaten en mishandelde dieren werden opgevangen, een groep stoere bewoners heeft zelfs een slang vastgehouden! Een aantal bewoners heeft een ritje op de kameel gemaakt, wat een belevenis, vooral het opstaan en gaan liggen van die beesten was een avontuur. Met de hele groep zijn we gaan varen om dolfijnen te spotten, de zee was helaas niet zo kalm, dus een aantal was zeeziek, maar we hebben wel veel dolfijnen gezien! De laatste dag zijn we nog met een groepje naar Aqualand gegaan en hebben daar heerlijk gezwommen en zijn van hele hoge glijbanen gegleden.

Tijdens deze vakantie waren Shania, Cindy en Lysanne jarig! Dit hebben we met z’n allen gevierd. We hebben een fijne vakantie gehad, mooie herinneringen en nieuwe vrienden gemaakt!

Komende periode

In maart vertrekt Bryan Hulst naar Abu Dhabi om mee te doen met de Special Olympics!
Hij gaat Nederland vertegenwoordigen voor atletiek op de onderdelen: 1500 meter, kogelstoten en de 4×400 meter. Hij heeft er ontzettend veel zin in! Iedere atleet wordt gevraagd om een eigen bijdrage van € 1.000,-. In het kader van “alle kleine beetjes helpen” verzoekt Bryan of jij ook een kleine bijdrage zou willen leveren.
Je kunt deze bijdrage overmaken op rekeningnummer: NL65 RABO 0119 6821 41; t.n.v. E. Barendregt; o.v.v. Abu Dhabi 2019 Bryan. Alvast bedankt namens Bryan.
Voor meer informatie: www.specialolympics2019.nl en www.spark-gteam.nl

 

 

Wij hopen (velen van) jullie te zien op de nieuwjaarsreceptie op
vrijdag 4 januari vanaf 17.30 uur
aan de Voorweg 94 in Oostvoorne (bij kunstZinnig!).

 

Daarna gaan we verder met het integreren van het kwaliteitssysteem Qarebase en de ingebruikname van JOEP. Ook gaan we aan tafel met Colette de Bruin van Geef me de Vijf om te overleggen over de mogelijkheden van het verder verwerken van deze methodiek in onze werkwijze.
Eerder is aangegeven dat onze teams verder aangevuld zouden worden met één of een klein aantal woonbegeleiders. En wij kunnen melden dat ons team op de Voornse Hoeve in januari zal worden uitgebreid met twee enthousiaste dames: Larisa en Rowan. Larisa zal per 1 januari a.s. van start gaan voor zo’n 20-24 uur per week. Zij zal voornamelijk onze bewoners van de appartementen begeleiden. Rowan zal halverwege januari 2019 starten en gaat aan het werk voor 34 uur per week op de boerderij. Zij hebben inmiddels al kennis gemaakt met bijna alle bewoners van de Voornse Hoeve en wij gaan ervan uit dat hun komst een welkome aanvulling is voor het team.

Namens het gehele team van de Voornse Hoeve wensen wij jullie een voorspoedig 2019!